czwartek, 24 kwietnia 2014

Kanapka z pomidorem a la bruscetta :)

Uwielbiam Włochy i włoską kuchnię.
Zwłaszcza prostotę smaków i połączeń. Bez "wydziwiania" powstają przepyszne kuchenne cuda.

Jedną z ulubionych przystawek jest pozornie zwykła kanapka z pomidorem, we loszech zwana bruscettą :)

Potrzebny nam będzie chleb lub bułka (może być "niepierwszej świeżości"), pomidor, czosnek, sól, bazylia i oczywiście oliwa z oliwek.



Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy.

Pomidory obieramy ze skórki, odzielamy ziarenka i kroimy w drobne kawałeczki.

Pomidory, czosnek, i posiekaną bazylię mieszamy w miseczce, solimy i zostawiamy na chwilę w lodówce.




Chleb, bułkę lub bagietkę kroimy i wrzucamy do piekarnika na chwilkę by zrobić grzanki lub używamy tostera, jeśli mamy.

Grzanki skraplamy oliwą, nakładamy "sałatkę" pomidorową, przyozdabiamy dodatkowo bazylią i SMACZNEGO :)





A tak wygląda oryginalna bruscetta 




podawana w romantycznej scenerii Arezzo... 




 

autor: Krystyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz